Aan de basis van de
eerste vakbond van Defensie

Het VSOA-Defensie is de eerste vakbondsorganisatie opgericht binnen Defensie. Maar de vakbond had vroeger een andere naam!

Tot 1978 verbiedt de tuchtwet het personeel van Defensie om zich aan te sluiten bij een vakbond. Om de belangen van het personeel te verdedigen, werden verschillende vzw’s opgericht om het personeel te vertegenwoordigen en voor bepaalde rechten te ijveren. Eén daarvan is de befaamde ‘Beroepsunie der Belgische Beroepsonderofficieren’, opgericht op 10 februari 1966 bij het verschijnen van de statuten in het Staatsblad.

Op 14 juni 1972 wordt deze vzw omgevormd tot de Militaire Syndicale Centrale Syndic die alle personeelscategorieën vertegenwoordigt.
De toenmalige voorzitter Thielemans Gabriel en zijn medewerker Etienne Grooten speelden een cruciale rol om deze vereniging tot een echte vakbond te maken.

Het werd een groot succes! Al snel zetten de 2000 leden van de vzw zich in om de statuten te veranderen en een volwaardige vakbond te worden.

Na contacten met de drie grote vakbondsorganisaties van het land, besliste het VSOA om een samenwerking aan te gaan en onze vertegenwoordiging te versterken op alle niveaus van overleg en onderhandeling.


Het begin van een nieuw hoofdstuk!

Photo d'archives SLFP-Défense, image d'une manifestation

Op 16 februari 1973 is de fusie tussen de ‘Syndic’ en het VSOA officieel!
Om dit resultaat te bereiken moesten twee voorwaarden vervuld worden. In de eerste plaats dat de algemene vergadering van de Militaire Syndicale Centrale Syndic akkoord gaat met de fusie. Maar ook dat een nieuw tuchtreglement de militairen eindelijk toelaat zich wettelijk aan te sluiten bij een burgervakbond!

Photo d'archives SLFP-Défense, image d'une manifestation

Vandaag lijkt een lidmaatschap van een vakbond bij Defensie een elementair recht, maar dat was in het verleden dus niet het geval. Om deze eerste overwinning te behalen, moesten onze voorgangers binnen ‘Syndic’ lang onderhandelen met de toenmalige Minister van Defensie, de Heer Vanden Boeynants, om het syndicalisme toe te laten bij de krijgsmacht.
De vakbondswet van 11 juli 1978, in ons jargon ook wel de Z40 en Z41 genoemd, maakte de situatie officieel.

Photo d'archives SLFP-Défense, image d'une manifestation

Zonder het stakingsrecht als hefboom, profileert onze organisatie zich al snel als een ‘partner’ en een bevoorrechte gesprekspartner van Defensie. Ook vandaag staan we voor een verantwoord syndicalisme dat liever constructieve alternatieven aanreikt voor complexe dossiers. Dankzij onze volwaardige ‘stijl’ konden we mooie successen bereiken, waarover u hier meer kunt lezen.


Burgers en militairen ​
onder één dak

Bij het VSOA-Defensie willen we ALLE personeelsleden van Defensie vertegenwoordigen. Daarom kregen we in 2002 het recht om het burgerpersoneel van Defensie te vertegenwoordigen. Het is nogal technisch, maar de onderhandelingen over het burgerpersoneel van Defensie gebeuren immers op het niveau van het Sectorcomité 14 van het Openbaar Ambt.

Vanaf 2003 is het VSOA-Defensie een sociale partner die zowel namens de militairen als de burgers van Defensie kan spreken. We zijn met andere woorden aanwezig op alle niveaus van overleg en onderhandeling, waardoor we veel gewicht in de schaal kunnen leggen bij het eisen van verbeteringen!

Het feit dat we alle personeelsleden van Defensie kunnen vertegenwoordigen maakt van ons een unieke vakbondsorganisatie. 

Een nieuw logo, een nieuwe naam

Sinds 1 januari 2009 heten we officieel VSOA Groep Defensie, en deze naamsverandering werd onderstreept door 
een nieuw logo


Wij blijven verder optreden als één groep voor zowel de militairen als de burgers van Defensie.

​Onze contacten en samenwerking met andere VSOA groepen geven ons een overzicht van de prioriteiten binnen 
het openbaar ambt en geven ons bevoorrechte toegang tot de wereld van de politiek.


Schrijf je in op
voor onze niewsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrief! Je ontvangt dan regelmatig e-mails met het laatste nieuws, tips en prijsvragen van VSOA-Defensie!