BDL
Een militair BDL (Beperkte Duur) is een militair in actieve dienst met een verbintenis voor beperkte duur.
Het betreft een contract voor 8 jaar en kan vier keer met een jaar worden verlengd. Dit betekent dat de maximale diensttijd 12 jaar is.
In veel opzichten is het BDL statuut identiek aan die van een regulier lid van de krijgsmacht (salaris, verlof, basisopleiding, enz.). Wat er anders is wordt uitgelegd in de FAQ's.
Nee, alle maximale leeftijdsgrenzen zijn afgeschaft. Ongeacht de leeftijd op het moment van rekrutering, zal iedereen in staat zijn om de 8 + 4x1 jaar verbintenis te voltooien.
Nee, de korpscommandant stuurt je een verzoek in HRM@Defence "Verlenging van BDL-engagement van rechtswege" waarin je de verlenging van een jaar kunt accepteren of weigeren. Als je 12 jaar wilt blijven, moet je deze verlenging dus vier keer accepteren.
Vanaf het einde van je kandidatuursperiode kun je deelnemen aan interne rekrutering. Elk jaar in oktober publiceert DG HR het aantal beschikbare plaatsen voor elk type interne aanwerving. Dit zijn:
- Bevordering op basis van diploma: de mogelijkheid om, op voorwaarde dat je het vereiste diploma hebt, militair in het beroepskader te worden in de hogere personeelscategorie of van niveau te veranderen binnen je eigen personeelscategorie. Een BDL-vrijwilliger kan bijvoorbeeld beroepsonderofficier van niveau C worden als hij of zij een diploma hoger secundair onderwijs heeft.
- Overgang: de mogelijkheid om beroepsmilitair te worden in je huidige personeelscategorie. Een BDL-vrijwilliger kan bijvoorbeeld beroepsvrijwilliger worden.
Sociale promotie: de mogelijkheid om door te stromen naar een hogere personeelscategorie (of niveau) terwijl je een BDL-militair blijft. Een BDL vrijwilliger kan bijvoorbeeld een BDL onderofficier worden. Je tekent een nieuwe verbintenis voor 8 jaar die met 4 x een jaar kan worden verlengd.
MCGR
Ja.
De KorpsComd mag de procedure opstarten vanaf de 1ste dag AGR.
Ja.
Als je denkt dat je medisch niet meer geschikt bent als Mil kan je de procedure MCGR zelf aanvragen. Dit moet je doen in HRM@Defence.
Ja.
De convocatie is een Mil bevel en je moet daar naartoe gaan.
Bij de oproeping Mod 5 gaan wij niet mee daar dit een medisch onderzoek is.
Als de arts Mod 5 beslist dat het werk niet kan hervat worden raden wij je aan om contact op te nemen met onze diensten (info@vsoa-defensie.be).
Tijdens de zitting van de commissie (Mod 7) zal je door ons bijgestaan worden.
Als je nog niet geweest bent voor het Mod 5 mag je het werk hervatten. De arts Mod 5 zal in de meeste gevallen de werkhervatting bevestigen.
Als je van de arts Mod 5 het werk niet mocht hervatten, maar je bent nog niet opgeroepen voor het Mod 7 kan je de versnelde procedure aanvragen. Dit kan alleen als je het werk kan hervatten zonder enige beperking.
Neen.
De commissie kan enkel een oordeel vellen over de fysiek geschiktheid om als Mil te dienen. Als de commissie je terug geschikt bevindt, dan keer je per definitie terug naar de laatste Eenh. Daar moet je zelf de nodige stappen zetten om een mutatie aan te vragen.
Onze diensten kunnen je daar ook bij ondersteunen.
Na de commissie (Mod 7) heb je 10 werkdagen om in beroep te gaan. Om in beroep te gaan heb je nieuwe elementen nodig (een verslag van een arts-specialist) die je ten laatste tijdens de zitting van de beroepscommissie moet voorleggen.
Als kandidaat of Mil in het BDL statuut zijn de medische vereisten strenger dan voor een beroepsmilitair. Als de commissie jouw medisch profiel dusdanig aanpast dat je niet meer voldoet aan de wettelijke vereisten om als Mil te dienen zal je ontslagen worden en een C4 krijgen.
Tegen deze beslissing is geen beroep meer mogelijk. Bij procedurefouten kan er wel een procedure opgestart worden bij de Raad van State
Het pensioen om medische redenen werd afgeschaft. Er zal in dit geval een tijdelijk pensioen toegekend worden tot maximum 31/12/2027. Vanaf 01/01/2028 gaat dit automatisch over in een TAVA (Tijdelijke Arbeidsongeschiktheid Voor Ambtenaren). Tijdens de TAVA zal je minstens 1 keer om de 5 jaar op controle moeten bij een arts van de Medex. Aangezien je definitief ongeschikt bent als Mil zal je niet meer als Mil bij Defensie kunnen werken, maar wel nog geschikt bevonden worden om in de privé of als ambtenaar te functioneren.
Het tijdelijk pensioen wordt automatisch omgezet naar een definitief pensioen.
Commissie
- Evaluatiecommissie (buiten de eenheid)
- Deliberatiecommissie (binnen de eenheid)
- Beroepscommissie (buiten de eenheid)
Je kunt de beslissing van de commissie accepteren of ertegen in beroep gaan. (Tenzij er al beroep tegen is aangetekend, in dat geval gaat het naar de Raad van State).
- Evaluatiecommissie, deliberatiecommissie: een beroep kan worden ingediend binnen maximaal 10 werkdagen na kennisgeving van het resultaat van de commissie. Normaal gesproken ontvang je na je commissie alle documenten en uitleg over wat je moet doen om beroep aan te tekenen. Zo niet, vraag er dan om of neem zo snel mogelijk contact op met je vakbondsvertegenwoordiger.
- Beroepscommissie: normaal gesproken is er geen verder beroep (Verweer intern Defensie) mogelijk tegen de beslissing van de commissie van beroep.
Er kan een zaak worden voorgelegd aan de Raad van State als de beslissing van de beroepscommissie definitief mislukt is. (Verweer buiten Defensie)
Het is altijd raadzaam om je tijdens een commissie te laten bijstaan. Onze specialisten hebben uitgebreide ervaring met hoe commissies werken en kunnen je de beste kans geven op een gunstig resultaat.
Tucht
Een meerdere die van mening is dat er een disciplinaire overtreding is begaan informeert de commandant van de eenheid (Cie Comd) door middel van een Mod C1 met een verklaring van de feiten. Er gebeurt niets totdat de Cie Comd een Mod C2 (inleidend verslag) opstelt.
DGHR-REG-CARDI-001 (hoofdstuk 3 - 301, blz32)
Model C2: De Cie Comd, die kennis heeft van feiten die naar zijn mening aanleiding zouden moeten geven tot een disciplinaire procedure, neemt disciplinaire maatregelen tegen de overtreder door hem een kopie van een inleidend verslag te sturen. Deze beslissing moet worden voorafgegaan door een vooronderzoek.
Neem contact op met je vakbondsafgevaardigde (recht op verdediging). Onderteken Mod C2, vraag om een kopie van Mod C1, vraag om bijlage C (keuzeformulier verdediger). De tijd tussen het tekenen van de Mod C2 en het verschijnen voor de Cie Comd mag niet korter zijn dan zes uur, tussen acht uur en tweeëntwintig uur en telt niet mee voor de wekelijkse arbeidstijd. Als deze zes uur geheel of gedeeltelijk buiten de normale werkuren vallen, moeten de betrokken Mil en zijn verdediger toegang hebben tot de informatie en documenten en de reproductiehulpmiddelen die nodig zijn voor de voorbereiding van zijn verdediging. Het inleidend verslag en alle documenten die deel uitmaken van het tuchtdossier moeten worden opgesteld overeenkomstig de bepalingen inzake het taalgebruik in het leger.
DGHR-REG-CARDI-001 (hoofdstuk 3 -302, blz. 32, 33, 34)
Afhankelijk van je statuut zijn er verschillende gradaties van straffen.
Kandidaat:
- Licht: vermaning, terechtwijzing, consigne, licht arrest
- Zwaar: zwaar arrest
Vrijwillig of Ooffr:
- Licht: vermaning, terechtwijzing, licht arrest
- Zwaar: zwaar arrest
Offr:
- Licht: vermaning, terechtwijzing
- Zwaar: licht arrest, zwaar arrest
Kan ik in beroep gaan ?
Na mijn Mod C2 en de beslissing van de Cie Comd, als ik denk dat de sanctie buitensporig en/of onterecht is. Wat kan ik dan doen ?
Je hebt het recht om binnen twee werkdagen in beroep te gaan. Neem zo snel mogelijk contact op met een vakbondsafgevaardigde.
DGHR-REG-CARDI-001 (hoofdstuk 4 - 403, blz. 35)
Het beroep kan gericht zijn tegen het geheel of een deel van de bepaling of de redenen voor de beslissing om de sanctie op te leggen.
Het beroep, ongeacht de omvang van het onderwerp, legt de zaak in zijn geheel voor aan de bevoegde autoriteit.
Het beroep wordt ingesteld door middel van een met redenen omkleed verzoekschrift, waarin met name een procedurefout kan worden aangevoerd. Het beroep moet ten vroegste op de eerste dag en ten laatste op de tweede dag na de dag waarop de sanctie aan de Mil werd betekend, worden ingesteld. Zaterdagen, zondagen en feestdagen waarop de dienst als zondag is geregeld, vallen echter niet onder deze termijn.
DGHR-REG-CARDI-001 (hoofdstuk 4 - 402/403, blz. 35)
Nee, de verschijning van de betrokken militair voor de autoriteit die het recht heeft te straffen vindt plaats in aanwezigheid van een militair met een hogere rang dan de zijne, die tot dezelfde eenheid behoort en die niet de opsteller is van het informatieve rapport.
Indien het betrokken lid daarom verzoekt, wordt hij alleen gehoord, zo nodig met zijn raadsman.
DGHR-REG-CARDI-001 (hoofdstuk 3 - 302 f., blz. 34)
Nee, de disciplinaire straf moet, in oplopende volgorde van ernst, progressief worden toegepast :
- terechtwijzing;
- vermaning;
- een consigne van één tot vier keer VIER uur;
- eenvoudig arrest van EEN tot ACHT dagen.
DGHR-REG-CARDI-001 (Hoofdstuk 2 - 202, blz. 18, 19)
Burgerpersoneel
Er zijn verschillende soorten verlof en afwezigheden voor federale personeelsleden. Je kunt een loopbaanonderbreking nemen of deeltijds werken. Daarnaast zijn er een aantal specifieke afwezigheden.
1. Loopbaanonderbreking
Als federaal personeelslid kun je je loopbaan onderbreken. Je neemt dan een "gewone" loopbaanonderbreking. Je kunt ook loopbaanonderbreking nemen bij ernstige ziekte van een gezins- of familielid, bij de geboorte, adoptie of plaatsing van een kind (ouderschapsverlof) of om palliatieve zorg te verlenen. Je hebt recht op elke vorm van loopbaanonderbreking, voor zover die van toepassing is op jouw toestand. Elke vorm kan opeenvolgend worden opgenomen, op voorwaarde dat de aanvraagdeadline wordt nageleefd.
2. Vierdaagse week
Bij de vierdaagse week werk je vier volle dagen per week en heb je één dag vrij. Je ontvangt maximaal 60 maanden een bonus. Daarna kun je overstappen naar de vierdaagse werkweek zonder bonus en ontvang je slechts 80% van je voltijds loon.
- • Met bonus: Je werkt vier dagen per week en ontvangt een compensatiepremie. Deze regeling is beschikbaar voor federaal personeel dat na 1ᵉʳ januari 2012 begonnen is met 4/5de werktijd. De maximale duur van deze regeling met bonus is 60 maanden over een volledige loopbaan.
- • Zonder bonus: Als de 60 maanden met bonus opgebruikt zijn, kun je vier dagen per week blijven werken zonder bonus. De bezoldiging is dan gelijk aan 80% van het voltijds loon. Je kunt zo vaak als je wilt van deze regeling gebruikmaken tijdens je loopbaan, voor periodes tussen 3 en 24 maanden.
3. Langdurige afwezigheid om persoonlijke redenen
Als je een statutair ambtenaar bent, mag je langdurig verlof om persoonlijke redenen opnemen voor een periode van maximaal vier jaar. Je mag elders werken, op voorwaarde dat er geen onverenigbaarheid is met je tewerkstelling.
4. Lagere uitkeringen op persoonlijke gronden
Als je een statutair ambtenaar bent, mag je langdurig verlof om persoonlijke redenen opnemen voor een periode van maximaal vier jaar. Je mag elders werken, op voorwaarde dat er geen onverenigbaarheid is met je tewerkstelling.
5. Deeltijdwerk vanaf 50 of 55 jaar
Alleen statutaire ambtenaren kunnen vanaf hun 50e of 55e deelnemen aan de deeltijdse arbeidsregeling. In deze halftijdse arbeidsregeling werk je in de loop van een maand de helft van het aantal uren van een voltijdse baan.
Alle verzoeken moeten ten minste twee maanden van tevoren schriftelijk worden ingediend bij de personeelsdienst, tenzij een kortere periode is overeengekomen. Het is raadzaam om de personeelsdienst van jouw organisatie te raadplegen voor gedetailleerde informatie die is afgestemd op jouw specifieke toestand.
Als je slachtoffer bent van druk, intimidatie of geweld op het werk, is het van wezenlijk belang om snel actie te ondernemen om jouw welzijn te verzekeren.
Hier zijn de aanbevolen stappen:
1. Identificeer ongepast gedrag
Psychosociale risico's op het werk omvatten toestanden zoals stress, burn-out, conflicten, geweld en morele of seksuele intimidatie. Het herkennen van deze gedragingen is de eerste stap in de aanpak ervan.
2. Neem contact op met interne hulpbronnen
- Vertrouwenspersoon: Elke organisatie heeft vertrouwenspersonen die opgeleid zijn om te luisteren naar en advies te geven aan werknemers die geconfronteerd worden met ongewenst gedrag. Ze kunnen je doorverwijzen naar de juiste stappen die je dient te ondernemen.
- Preventieadviseur Psychosociale Aspecten (PPA): Deze professional, vaak verbonden aan de afdeling Interne of Externe Beroepspreventie en -bescherming, is gespecialiseerd in de aanpak van psychosociale risico's. Hij of zij kan informele (zoals bemiddeling) of formele oplossingen bieden voor individuele of collectieve problemen. Hij kan informele (zoals bemiddeling) of formele oplossingen bieden voor individuele of collectieve problemen.
- Oproeplijn binnen Defensie. Je kunt 02 44 24247 bellen om contact op te nemen met een operator op een neutrale, vlotte en eenduidige manier wanneer je geconfronteerd wordt met welzijnsproblemen. De operator luistert naar jou en probeert je te helpen door jou door te verwijzen naar de bevoegde dienst. Defensie heeft ook een app uitgegeven die toegang geeft tot alle diensten die met welzijn op het werk te maken hebben: BeWell@Defence
3. 3. Kies de juiste procedure
- Informele interventie : Als je de voorkeur geeft aan een minnelijke benadering, kan de ondersteuningspersoon of de Preventieadviseur Psychosociale Aspecten bemiddeling tussen de betrokken partijen vergemakkelijken, met hun akkoord.
- Formele interventie : Als de informele aanpak niet succesvol is, of als de ernst van de feiten dit vereist, kun je een formeel verzoek voor psychosociale tussenkomst indienen bij de Preventieadviseur Psychosociale Aspecten. Deze aanpak leidt tot een grondig onderzoek en kan uitmonden in bindende maatregelen voor de werkgever.
Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor vakbondsondersteuning!
Alle statutaire personeelsleden hebben rechten en plichten. Elke schending van deze verplichtingen of elk gedrag dat de waardigheid van de functie schaadt, kan leiden tot een tuchtprocedure, die kan resulteren in een sanctie.
Hoe verloopt een tuchtprocedure?
De tuchtprocedure volgt strikte regels om de rechten van het personeelslid te waarborgen. Een sanctie kan nietig verklaard worden als deze regels niet worden nageleefd.
- Oproep: De ambtenaar ontvangt een oproeping met informatie over de verweten feiten en de opening van een tuchtprocedure.
- Verhoor: Tussen 14 en 30 dagen na de oproeping wordt het personeelslid gehoord door een in tuchtzaken aangewezen hiërarchisch meerdere. Hij kan zich verdedigen en vragen om getuigen te laten verhoren. Er wordt een proces-verbaal opgesteld. Je hebt 10 dagen om hierop opmerkingen en beschouwingen te geven.
- Beslissing van de directieraad: Na ontvangst van het proces-verbaal wordt het dossier doorgestuurd naar de directieraad, die het personeelslid binnen 10 dagen oontbiedt. De hoorzitting vindt plaats tussen 20 en 30 dagen na deze aanhangigmaking. De raad moet binnen maximum 2 maanden een beslissing nemen. De beslissing wordt binnen 15 dagen aan het personeelslid meegedeeld.
- Beroep: Het personeelslid kan de beslissing betwisten door binnen 20 dagen na de kennisgeving beroep in te stellen bij de bevoegde griffie van de beroepskamer .
Belangrijke aandachtspunten
- Het personeelslid heeft het recht om zijn dossier te raadplegen, zich te verdedigen en zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze (zijn vakorganisatie, zijn advocaat).
- Er mag slechts één sanctie worden opgelegd per procedure, tenzij er nieuwe feiten worden vastgesteld.
- De overheid kan geen tuchtprocedure starten na meer dan 6 maanden na de vaststelling van de feiten.
Contractuele werknemers vallen onder de Wet van 3 juli 1978 betreffende arbeidsovereenkomsten. Bij een inbreuk op hun verplichtingen kunnen zij een waarschuwing krijgen voorafgaand aan een ontslag.
Wanneer de werkgever een werknemer ontslaat, moet hij/zij ervoor zorgen dat de regels met betrekking tot de motivering van het ontslag worden nageleefd. Bedienden of arbeiders hebben het recht om door hun werkgever geïnformeerd te worden over de concrete redenen die hebben geleid tot het ontslag.
Bovendien is de werkgever verplicht om bij het beëindigen van de arbeidsrelatie diverse sociale documenten en een certificaat af te geven dat de datum van aanvang en beëindiging van het contract en de aard van het uitgeoefende werk bevestigt.
Vragen? Contacteer ons via info@vsoa-defensie.be
Je bent statutair
Als je een statutaire Staatsambtenaar bent (of stagiair), dus “statutair”, betekent dit dat je jou diensten definitief bij de overheidsadministraties verleent.
Deze toestand kan je enkel beëindigen onder de voorwaarden voorzien in het statuut van de overheidsambtenaren.
Het statuut bepaalt inderdaad dat je jou dienst kan opgeven.
- Je moet voorafgaand je ontslag per aangetekende brief aan de overheid waaronder je ressorteert melden.
- Je moet een opzegtermijn van minstens 30 kalenderdagen naleven, die ingaat op de verzenddatum van de aangetekende brief.
- • De opzegtermijn kan evenwel in onderling overleg verkort worden.
🔎❗ Verlaat Defensie niet zonder al je opties te verkennen! ⚖️💡
Voordat je echter definitief je betrekking als statutair verlaat, bestaan er alternatieve oplossingen waarmee je je statuut kunt behouden en elders in de private sector of een andere administratie kunt werken voor een korte of langere periode:
1. Afwezigheid van lange duur wegens persoonlijke aangelegenheden
Als je statutair ambtenaar bent, kun je langdurig verlof nemen om persoonlijke redenen voor een maximale periode van vier jaar. Je kunt ergens anders werken, zolang dit niet onverenigbaar is met jouw tewerkstelling.
Dankzij Talent Exchange kun je tijdelijk bij een andere federale organisatie werken.
Dit biedt jou de mogelijkheid om nieuwe kennis op te doen, te delen en je netwerk uit te breiden.
De opdrachten zijn beperkt tot een periode van 6 tot 12 maanden en kunnen voltijds of deeltijds zijn.
Je blijft in dienst van je oorspronkelijke organisatie en behoudt dus je rechten.
Je bent contractueel
Als je een contractueel personeelslid bent en je wenst ontslag te nemen, moet je de volgende stappen naleven:
- Breng je werkgever schriftelijk op de hoogte van je ontslag (aangetekende brief met ontvangstbevestiging of persoonlijk afgegeven tegen handtekening.
- Respecteer de opzegtermijn, waarvan de lengte afhangt van je anciënniteit en de bepalingen van je contract of de geldende regelgeving.
- De opzegtermijn kan worden verkort als er met je administratie een overeenkomst wordt bereikt.
⚠️ Wees voorzichtig als je een contract van bepaalde duur hebt (CBD)
De gevolgen van ontslag bij een contract van bepaalde duur hangen af van de omstandigheden, maar over het algemeen:
⚠️ Vroegtijdige en ongerechtvaardigde beëindiging:
- Verboden, behalve in uitzonderlijke gevallen: Een werknemer met een CBD kan niet ontslag nemen, behalve bij overmacht of ernstige fout van de werkgever.
- Mogelijke schadevergoeding die gestort dient te worden: De werkgever kan een schadevergoeding eisen als de vroegtijdige beëindiging hem benadeelt.
✅ Gevallen waarbij ontslag mogelijk is:
- Ernstige fout van de werkgever: Dit rechtvaardigt een rechtmatige beëindiging.
- Overmacht: Uitzonderlijke omstandigheden.
🔎 Gevolgen voor de werknemer:
- Geen ontslagvergoeding (behalve in uitzonderlijke gevallen).
- Mogelijk verlies van werkloosheidsuitkeringen als de ontslagreden als vrijwillig wordt beschouwt.
- Verplichte opzegtermijn (tenzij bij ernstige fout).
Het is raadzaam de toestand goed te ontleden voordat je een beslissing neemt! 💡
Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over jouw specifieke toestand:
De wet van 14 december 2000 regelt de arbeids- en rusttijden van het federale overheidspersoneel.
Als statutair en contractueel personeel van Defensie bent u onderworpen aan het arbeidsreglement.
Het reglement met betrekking tot werktijden, verlof, dienstvrijstellingen, ... voor burgerpersoneel van Defensie is TRAVARB-002. U kunt de laatste versie van dit reglement hier raadplegen => TRAVARB-002
Telewerk betekent dat je vanuit huis of een andere door jou gekozen locatie kunt werken, met behulp van informatica-apparatuur. Je kunt ervoor kiezen om telewerk te doen of niet, maar je werkgever is niet verplicht om telewerk toe te staan.
De korspchef of de civiele autoriteit met dezelfde bevoegdheden, het personeelslid en de functionele leidinggevende bepalen in onderling overleg of het mogelijk is om in het algemeen op afstand te werken en, in het bijzonder, welke taken in dit kader in aanmerking komen. (TRAVARB-002 - punt 221)
Wie kan gebruik maken van telewerk?
Alle personeelsleden kunnen hiervoor een verzoek indienen, geen enkele functie is bij voorhand uitgesloten.
Is telewerk een recht?
❌ Nee, het is gebaseerd op vrijwilligheid en een vertrouwensrelatie. Het kan niet worden opgelegd.
Hoe verkrijg ik er toestemming voor?
Er moet een verzoek worden ingediend bij de korpschef of de bevoegde civiele autoriteit, met goedkeuring van de functionele leidinggevende
Wat zijn de voorwaarden voor de toestemming?
- Regulier werk: De toestemming vermeldt onmiddellijk de betrokken dagen
- Incidenteel werk: Een incidentele toestemming is vereist voor elke aanvraag.
Wat is de maximale duur van telewerk?
Het mag niet meer dan 3/5 van het jaarlijkse arbeidsregime bedragen en mag niet het volledige werktijd met een satellietkantoor beslaan.
Zijn er verplichtingen die dienen te worden nageleefd?
- Telewerk mag het goede functioneren van de dienst niet schaden.
- De werktijd blijft dezelfde als in de eenheid (≈ 7 uur en 36 minuten per dag).
- Het personeel moet bereikbaar zijn tijdens de vastgestelde periodes.
- Er wordt geen compensatie in tijd verleend.
Kan telewerk worden opgeschort of beëindigd?
Ja, het kan worden opgeschort als:
- De richtlijnen niet worden nageleefd.
- De doelstellingen niet worden behaald.
- De dienst fysieke aanwezigheid vereist.
Het kan beëindigd worden door:
- Een gemotiveerd intrekken met een opzegtermijn van 20 werkdagen.
- Een verandering van plaatsing of een ernstige fout.
Wordt telewerk vergoed?
💰 Ja, als je telewerkt, heb je recht op een vergoeding voor je verbindings- en communicatiekosten en voor kantoorbenodigdheden.
- 20 EUR (bedrag niet onderhevig aan indexatie) als bijdrage in de kosten van verbinding en communicatie wanneer je 1 dag (burger) telewerkt in de loop van een maand (burge)
- 16,89 EUR (die vermenigvuldigd moet worden met de indexatiecoëfficiënt) als tussenkomst in de kantoorkosten (water, elektriciteit, verwarming, klein informaticamateriaal, …) wanneer je ten minste vier dagen (burger) telewerkt in de loop van een maand (burger). Als je minder dan 4 dagen telewerkt, wordt deze vergoeding niet toegekend, ook niet naar rato van het aantal telewerkdagen.
Wat te doen bij technische problemen?
Neem contact op met de functionele leidinggevende die kan:
- Een andere taak toewijzen.
- Terugkeer naar de eenheid aanvragen.
- Een verlofaanvraag aanvaarden.
De werkgever is verantwoordelijk
- voor het benodigde materiaal voor telewerk.
- voor het verstrekken van een tweede oplader voor de pc (vanaf twee telewerkdagen per week gemiddeld).
- eventueel voor ergonomisch materiaal zoals een headset, een tweede scherm en een bureaustoel (dit is geen verplichting, maar kan overwogen worden vanaf twee telewerkdagen per week gemiddeld).
Voor aanvragen, neem contact op via HRM@Defence
Als je deel uitmaakt van het Rosetta-programma (Eerste Arbeidsovereenkomst-Conventie), kan je arbeidsovereenkomst elk jaar worden verlengd tot het einde van het trimester waarin je 26 jaar wordt.
Echter, op je 26ste eindigt jouw contract als je niet geslaagd bent voor de examens die door "Werkenvoor.be" worden georganiseerd om een statutaire betrekking te verkrijgen.
Denk vandaag al aan je toekomst!
Vanaf jouw aanwerving raden we je aan om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van "Werkenvoor.be" om statutaire jobaanbiedingen te ontvangen die overeenkomen met jouw studieniveau.
Wanneer je solliciteert, controleer dan zorgvuldig de "deelnemingsvoorwaarden" om te weten of een specifiek diploma en/of werkervaring vereist is/zijn.
Zodra je jouw kandidatuur hebt ingediend, bereid je dan goed voor op de verschillende selectieproeven die beschreven staan in het tabblad "procedure" op de website.
De verschillende stappen van de wervingsprocedure
De selectieprocedures omvatten doorgaans twee soorten uitsluitende proeven :
- Generieke proeven: computertests (PC).
- Specifieke proeven: selectiegesprek met of zonder PC-tests of casestudy.
Onze opleidingen om jouw kansen op succes te maximaliseren!
Het VSOA-Defensie organiseert elk jaar opleidingssessies om jou te helpen deze tests met vertrouwen en doeltreffendheid te behalen. We bieden twee opleidingen aan:
- 1. Opleiding voor de generieke screening:
- • Doel: vertrouwd geraken met de computergestuurde tests van "Werkenvoor.be" en hun logica begrijpen.
- • Praktische oefeningen met verbeteringen en uitleg door een trainer.
- 2. Opleiding STAR-methode:
- • Doel: de STAR-interviewtechniek beheersen en leren relevante voorbeelden te geven om jouw vaardigheden te illustreren.
Opleidingskalender2025
Generieke screening
- 🇫🇷 2 april 2025
- 🇳🇱 3 april 2025
- 🇫🇷 22 september 2025
- 🇳🇱 24 september 2025
STAR-methode
- 🇫🇷 16 juni 2025
- 🇳🇱 23 juni 2025
Bereid je nu voor en geef jezelf alle kans op een duurzame carrière bij Defensie ! 🚀
Voor meer informatie, neem contact op met info@vsoa-defensie.be
Gedurende de stage zijn er drie functioneringsgesprekken gepland om de voortgang van de stagiair te evalueren. De vermelding "onvoldoende" kan aan de stagiair worden toegekend wanneer de hiërarchische leidinggevende vaststelt dat het functioneren duidelijk onder het verwachte niveau ligt, zowel wat betreft de prestaties als het ontwikkelen van de noodzakelijke vaardigheden om de functie uit te voeren.
De vermelding "onvoldoende" kan aan de stagiair worden toegend na elk verplicht functioneringsgesprek en na het eindgesprek van de stage.
- Analyse van de oorzaken : Een vermelding "onvoldoende" betekent dat het functioneren van de stagiair onder het verwachte niveau ligt.Dit kan te wijten zijn aan niet behaalde doelstellingen (minder dan 50% van de verwachte prestaties) of onvoldoende ontwikkeling van de nodige competenties.
- Corrigerende maatregelen nemen : Tijdens de volgende functioneringsgesprekken kunnen bijsturingen worden gedaan om de prestaties van de stagiair te verbeteren. Het is raadzaam om met de beoordelaar in gesprek te gaan over mogelijke verbeterpunten en beschikbare ondersteuning.
- Weerslag op de loopbaan : Een vermelding "onvoldoende" tijdens de stage heeft geen onmiddellijke gevolgen voor de loopbaan van de stagiair. Als er echter geen verbetering optreedt, kan de zaak worden voorgelegd aan de bevoegde beoordelingscommissie.
- Opvolging en begeleiding : De stagiair kan vragen om een tussenkomst van de directeur P&O of zijn afgevaardigde tijdens de gesprekken voor extra begeleiding.
Als de vermelding "onvoldoende" aan het einde van de stage wordt behouden, wordt de toestand door de evaluatiecommissie beoordeeld, die zal besluiten over de verdere loop van de stage van de stagiair. Het is dus van wezenlijk belang om de verbeterpunten te identificeren en de nodige acties te ondernemen om de ondervonden problemen aan te pakken
Gevolgen
Indien de vermelding "onvoldoende" tijdens de stage wordt toegekend, kan de beoordelingscommissie
- beslissen om de stage voort te zetten;
- het ontslag van de stagiair voorstellen.
Indien de vermelding "onvoldoende" op het einde de stage wordt toegekend, kan de beoordelingscommissie:
- beslissen om de stage te verlengen;
- het ontslag van de stagiair voorstellen;
- de benoeming can de stagiair voorstellen.
Indien de vermelding "onvoldoende" op het einde van de verlengde stage wordt toegekend, kan de beoordelingscommissie:
- de benoeming can de stagiair voorstellen;
- het ontslag van de stagiair voorstellen.
Bij ontslag geldt voor de stagiair een opzegtermijn van 3 maanden, tenzij er sprake is van ernstig wangedrag
In dat geval kan de stagiair zonder opzegtermijn worden ontslagen
In het Belgisch federale openbaar ambt wordt de vermelding "onvoldoende" toegekend aan een statutair personeelslid wanneer deze minder dan 50% van zijn doelstellingen behaalt of zijn competenties niet voldoende ontwikkeld heeft om zijn functie uit te oefenen.
Remediëringsproces:
Na de toekenning van een vermelding "onvoldoende" wordt een verplichte remediëringsperiode ingesteld, met een minimale duur van 6 maanden en een maximale duur van 12 maanden, zodat het personeelslid zijn prestaties kan verbeteren.
⚠️ Onmiddellijke gevolgen:
- Financiële loopbaan : De vermelding "onvoldoende" verhindert de overgang naar een hogere weddeschaal, waardoor de salarisprogressie van het personeelslid wordt vertraagd.
- • Administratieve loopbaan: Het personeelslid kan niet worden bevorderd naar een hoger niveau of een hogere klasse en kan ook geen graadverandering verkrijgen zolang zijn laatste evaluatie "onvoldoende" blijft.
- • Hogere functie: Als het personeelslid een hogere functie uitoefent, wordt deze automatisch beëindigd bij de toekenning van een vermelding "onvoldoende".
Ontslag wegens beroepsonbekwaamheid:
Als het personeelslid binnen een periode van vier jaar, waarin hij minstens 240 dagen heeft gewerkt, twee keer de vermelding "onvoldoende" krijgt (opeenvolgend of niet), wordt het ontslagen wegens beroepsonbekwaamheid.
Het is belangrijk om te benadrukken dat een vermelding "onvoldoende" een ernstige waarschuwing is voor het personeelslid.
🔍 Samenvattend:
Een federaal statutair personeelslid kan de vermelding "onvoldoende" krijgen als het:
- Minder dan 50% van de vastgelegde doelstellingen behaalt.
- De noodzakelijke competenties voor zijn functie niet voldoende ontwikkelt .
Gevolgen
- Weerslag op de loopbaan:
- Geen salarisverhoging (weddeschaal geblokkeerd).
- Geen toegang tot bevordering of graadverandering.
- Indien het personeelslid een hogere functie bekleedt, automatisch verlies van een hogere functie
- Remediëringsperiode:
- Een verplichte verbeteringsfase van 6 tot 12 maanden wordt ingesteld.
- Een opvolging wordt verzekerd om het personeelslid in staat te stellen diens prestaties te verbeteren.
- Ontslag wegens onbekwaamheid:
- Bij twee keer "onvoldoende" in 4 jaar (met minstens 240 gewerkte dagen) kan het personeelslid ontslagen worden wegens beroepsonbekwaamheid.
Als statutaire ambtenaar van niveau B of C kun je deelnemen aan een reeks proeven om toegang te krijgen tot niveau A.
De bevorderingsselectie naar niveau A (klassen A1 of A2) bestaat uit drie reeksen proeven:
- Eerste reeks proeven: Georganiseerd door « Werkenvoor.be », beoordeelt deze test jouw geschiktheid om op niveau A te functioneren = generieke screening op niveau A. Als je slaagt, krijg je een attest dat onbeperkt geldig is. Als je niet slaagt, moet je 6 maanden wachten voordat je je aan de proef opnieuw kunt wagen. Het VSOA-Defensie organiseert elk jaar opleidingssessies om je te helpen deze tests met vertrouwen en doeltreffendheid af te leggen.
- De tweede reeks bestaat uit vier proeven die jouw kennisverwerving beoordelen. Je moet voor vier vakken slagen die deel uitmaken van de masteropleidingen aan een universiteit of hogeschool (minstens 4 ECTS-studiepunten per vak). Eén vak moet gaan over recht, economie of openbare financiën, en de drie andere kies je in overleg met de directeur P&O (POC HRB-Civ - Robbie NAGELS - robbie.nagels@mil.be)
Voor inschrijvingen aan universiteiten volstaat het jou rechtstreeks in te schrijven bij de universiteit van jouw keuze. Voor aanvullende informatie kun je contact opnemen met jouw opleidingsverantwoordelijke (POC HRB-Civ : Stefan VAN WOUWE- stefan.vanwouwe@mil.be).
Bovendien heb je voor deze vakken recht op 120 uur opleidingsverlof.
- De derde reeks, die alleen toegankelijk is voor geslaagde kandidaten van de eerste en tweede reeks, bestaat uit een vergelijkende selectie van de overblijvende kandidaten en stemt overeen met de screening die specifiek is voor de functie (PC Tests + Interview). "Werkenvoor.be” en de organiserende overheidsdienst bepalen samen welke tests dienen te worden uitgevoerd. De algemene regel is dat de derde reeks proeven per departement wordt georganiseerd. Enkel wie geslaagd is voor de proeven 1 en 2 in dit departement kan deelnemen en opgeroepen worden om in dienst te treden.
Twee andere scenario's zijn mogelijk:
- Meerdere departementen organiseren samen de derde reeks proeven en stellen elk een rangschikking op voor hun departement.
- Een departement kan er ook beslissen om via een aanvullende proef een openstaande A-niveau functie toe te kennen aan geslaagden van de derde proef van een ander departement.
Wat gebeurt er als ik mijn ziekteverlofkapitaal heb uitgeput?
Je wordt automatisch in ziektebeschikbaarheid geplaatst en ontvangt een wachtvergoeding van 60% van jou laatste bruto loon.
Kan ik een volledig loon ontvangen?
Ja, in sommige gevallen. Vanaf de eerste dag van jouw beschikbaarheid kun je een medisch onderzoek door Medex aanvragen om jouw ziekte als ernstig en langdurig te laten erkennen. Als dit wordt aanvaard, ontvang je 100% van jouw laatste bruto loon.
Kan ik tijdens mijn ziekte een opleiding volgen?
Ja! Als statutair personeelslid kun je deelnemen aan opleidingen of advies ontvangen om jouw terugkeer naar het werk te vergemakkelijken, zonder toestemming van Medex.
Mag ik een bijkomende activiteit uitvoeren tijdens mijn ziekteverlof?
Neen. De toestemming voor het combineren van activiteiten wordt opgeschort tijdens jouw afwezigheid wegens:
- Ziekte
- Arbeidsongeval of verkeersongeval op de weg van en naar het werk
- Beroepsziekte
- Verminderde prestaties om medische redenen
Beïnvloedt deze opschorting de duur van mijn toestemming?
Neen, de opschorting heeft geen invloed op de oorspronkelijke duur van jouw toestemming voor bijkomende activiteit.
Heb ik recht om op vakantie te gaan tijdens mijn ziekteverlof?
Ja, de arts van Medex kan zijn toestemming geven, zowel na een medisch onderzoek in een medisch centrum als op basis van documenten uit het medisch dossier.
📌 Samenvattend: Je kunt je laten opleiden, maar geen andere beroepsactiviteit uitoefenen.
Hoe kan ik mijn saldo van ziektedagen verkrijgen?
Om het aantal ziektedagen te weten waarop je recht hebt, dient je contact op te nemen met jouw personeelsdienst (HRB-Civ). Deze is verplicht om jou jaarlijks een overzicht van jouw ziektedagen te verstrekken.
Hulp nodig? Neem contact met ons op via info@vsoa-defensie.be
Heb ik recht op loon bij ziekte?
Ja! Gedurende de eerste 30 kalenderdagen is jouw loon gewaarborgd, ongeacht jouw anciënniteit. Daarna komt je ten laste van het ziekenfonds.
Je moet verplicht jouw attest naar MEDEX sturen. We raden ten zeerste aan om een kopie van jouw attesten te bewaren.
Concreet gezien, wanneer je ziek wordt, moet je jouw diensthoofd en DAES vóór 09:00 uur verwittigen, anders wordt je als onterecht afwezig beschouwd en wordt je niet betaald voor die dag.
Zijn er uitzonderingen?
Ja, als je:
- In je proefperiode zit
- Een tijdelijk contract van minder dan 3 maanden hebt
- Op een missie van minder dan 3 maanden bent.
Moet ik mijn ziekenfonds verwittigen?
JA! Het is van wezenlijk belang om snel met jouw ziekfonds contact op te nemen om vertragingen in betalingen te voorkomen.
Wordt mijn jaarlijkse vakantie verminderd door mijn afwezigheid?
Neen, jouw jaarlijkse vakantie blijft onaangeroerd.
Samenvattend: Let goed op de specifieke regels en informeer jouw zienfonds bij langdurige afwezigheid! 💡
Welzijn
Ja. Je mag je kleding aanpassen aan de warmte, zolang je de interne regels van je dienst respecteert
️ ☀️ Je moet beschermd worden tegen de zon met behulp van voorzieningen (zoals schaduwdoeken, zonwering...) of een aangepaste organisatie (werkroosters, extra pauzes...).
💧 Ja. De werkgever moet fris drinkwater (tussen 10 en 15°C) ter beschikking stellen dat gemakkelijk toegankelijk is — bij voorkeur drinkbaar kraanwater.
👍 Toegestaan:
- Drinkbaar kraanwater
- Gebotteld water
- IJsthee
- Niet-bruisende limonade
- Aangelengd vruchtensap
🚫 Te vermijden:
- Melk
- Puur vruchtensap
- Suikerrijke of bruisende dranken
- Alcohol
🧥 Ja. Draag meerdere lagen kleding die geschikt zijn voor koude omstandigheden.
🌬️ Ja, indien mogelijk. Je mag vragen om aanpassingen aan de ventilatie, zolang dit geen schade toebrengt aan de installaties.
👖 Ja. Je moet je beschermende kleding kunnen drogen als dat nodig is.
☕ Ja. Voor buitenactiviteiten buiten de kazerne (zoals op bouwwerven of schietstanden) moeten gratis warme dranken worden voorzien.
🛑 Ja, de arbeidsgeneesheer kan extra rusttijden in een verwarmde ruimte aanbevelen. Dit moet wel op voorhand worden voorzien.
👤 Neem eerst contact op met je preventieadviseur of de preventieadviseur van je kwartiergroep.
📞 📞 Neem contact op met je lokale of permanente afgevaardigde.
Die kan je helpen en indien nodig contact opnemen met de korpscommandant.