Mogelijke afschaffing van het pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid, beter gekend als “ziektepensioen” ? Vervanging door de “TAVA”?

Credit foto : BelDefNews


In juni 2023 ontving groep Defensie van het VSOA een uitnodiging voor een informele vergadering: de eerste aankondiging dat de regering het ziektepensioen wil “aanpakken”.

We legden uitgebreid onze argumenten over de specifieke aard van de job en de dagelijkse risico’s voor. We maakten de gesprekspartners duidelijk dat dit geen positieve evolutie is voor het defensiepersoneel !

We dachten dat er goed werd geluisterd naar ons, want het dossier werd volledig begraven tot in 2024.

En plots duikt het weer op de onderhandelingstafel, zonder rekening te houden met onze argumenten over de specifieke aard van het speciale korps Defensie. Er werd niet geluisterd, met andere woorden. We voelden ons bijgevolg al “verraden” voordat we konden beginnen met een grondige studie van het wetsontwerp.

Voor VSOA Defensie is het wel duidelijk dat het onmogelijk is dat Defensie volledig geïncorporeerd wordt in dit ontwerp zonder enige uitzondering of overgangsmaatregel. We vrezen dat er vele risico’s voor Defensie in een te snel doorgeduwde hervorming nu huidige legislatuur snel haar einde nadert...

Maar, gelukkig werden onze argumenten wel degelijk door het Ministerie van Defensie niet alleen gehoord, maar ook gewaardeerd! We dienden zelfs samen bij de politiek een wijzigingsvoorstel in dat mede ondertekend was door de vakbonden en de generale staf.

Onze organisatie vroeg, en verkreeg een verlenging van de onderhandelingstermijn om de zaken correct te kunnen bestuderen, argumenteren en evalueren met respect voor het personeel.

VSOA is niet akkoord!

In de Mei editie van Argument kan u lezen dat het VSOA niet akkoord gaat met de invoering van een nieuwe administratieve stand TAVA (tijdelijke arbeidsongeschiktheid voor Ambtenaren) dat in de plaats zou komen van het ziektepensioen. De speciale korpsen zouden buitenspel worden gezet immers, onaanvaardbaar!

Ook de andere vakbonden in het Comité A , hebben daartegen bezwaren.

De Raad van State en Comité Overheidsbedrijven hebben fundamentele bezwaren!

Ook de Raad van State heeft verklaard dat de federale overheid zijn bevoegdheid overschrijdt.

Het Comité voor Overheidsbedrijven heeft een negatief meerderheidsadvies uitgebracht.

Kortom, volgens ons is dit een laatste wanhopige poging om voor de zoveelste keer het openbaar ambt en Defensie aan te vallen.

We verdedigen uw rechten en houden u op de hoogte!

We zullen al onze energie blijven steken in het verdedigen van jullie rechten en het specifieke karakter van ons beroep. Maar bovenal moeten we als bemiddelaars blijven samenwerken met instanties die niet altijd bekend zijn met de realiteit van het werk op het terrein. Militairen zijn bijvoorbeeld de enigen die voor een militaire commissie voor geschiktheid en reform (MCGR) moeten verschijnen na een ernstig arbeidsongeval...

We houden u op de hoogte.


De Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPBW)
Psychosociale risico’s op het werk