HERKAPITALISEREN OP HET VLAK VAN PERSONEEL: JA, MAAR NIET ZOMAAR!

Op 23 en 24 april heeft VSOA-Defensie, respectievelijk een ontmoeting gehad met de Minister van Defensie Philippe Goffin en met de Staf van Defensie. Het doel? Het bespreken van een actieplan om de aantrekkelijkheid van het militaire beroep te verbeteren.

Ondanks de 12 werken in de HR-visie van DGHR waarover we het al hebben gehad, is er simpelweg geen GLOBALE en OVERLEGDE visie met de vakbondsorganisaties. Alleen unilaterale initiatieven voorgesteld door (een deel van) de Generale Staf.

In de huidige context van de Covid-19 pandemie, toont Defensie eens te meer aan dat het een "veilige haven" is ( volgens minister Goffin) en bewijst Defensie, nogmaals, zijn nut in tijden van crisis. Maar eenmaal de crisis voorbij, mag ons Departement niet, zoals gewoonlijk, het lelijke eendje van het Openbare Ambt zijn en nieuwe besparingen ondergaan. Na de huidige gezondheidscrisis zal Defensie een belangrijke maatschappelijke rol spelen door het verhogen van haar aanwervingscapaciteit om de mogelijke stijging van de werkloosheid het hoofd te bieden.

Voor het VSOA-Defensie kan een echte herkapitalisatie op het gebied van personeel alleen maar door een HR-sectorieel akkoord. Dit laat ons toe om verder te gaan dan simpelweg de invoering van verschillende maatregelen die ons niet doen vergeten dat er al meer dan 20 jaar geen salarisverhoging is geweest!

Net zoals er een programmawet voor het materiaal werd gemaakt, is het noodzakelijk om een duidelijk, gestructureerd en nauwkeurig actieplan te hebben met een korte, middellange en lange termijn visie!

VSOA-Defensie eist een dringende en defintieve politieke beslissing van de Minister van Defensie en dit zonder taboe en met onmiddellijk overleg met de representatieve vakorganisaties. We zijn beschikbaar! Er is "alleen maar" ... nodig om met een programmawet voor het personeel te komen.


# HR

SOLDATEN ZULLEN BINNENKORT EEN MEDAILLE ONTVANGEN